fbpx

ניתוח תיק בראייה הוליסטית

לא אחת אני מקבל שיחת טלפון ממכרים עם בקשה להמלצות מסוגים מסוימים , כגון : "תגיד ,כדאי לי לשים את הפנסיה וקרן השתלמות במדד ה – s&p "?  או " הבנתי שכדאי לי לשים את כל הכספים שלי במסלול מנייתי כי אני צעיר"  או "אני ממש שונא סיכון ולכן מעדיף לשים את כל חסכונותיי במסלולים סולידיים" וכו'.

חשוב להבין – כאשר אנו שוקלים איזה מסלול נכון לנו אנחנו לא יכולים להסתכל על כל "מכשיר פיננסי / פנסיוני " באופן בלעדי.

אנסה להסביר ולפשט את כוונתי: ניקח את משה ודוד ,שניהם בני 42 ולשניהם יש קרן פנסיה עם סכום צבור של 500,000 ₪ במסלול מנייתי , בנוסף יש להם קרן השתלמות נזילה עם סכום צבור של 200,000 ₪ במסלול מניות חו"ל  וקופ"ג להשקעה במסלול כללי  עם סכום צבור של 150,000 ₪.

על פניו נראה כי לאור גילם הצעיר של משה ודוד ובהתחשב בעובדה שיש להם עוד 25 שנות עבודה לפניהם הרי שההיגיון והניסיון מלמדים שרצוי מאוד שהכספים יהיו במסלולים בעלי סיכון גבוה ( היסטורית רכיב מנייתי יעשה לאורך השנים תשואה עודפת משמעותית על פני רכיב סולידי) , ולמעשה ההמלצות לשני לקוחות אלו צריכות להיות די זהות.

כעת ננסה להיכנס יותר לעומק בהצגת הנתונים של שני החוסכים החביבים:

למשה יש נכס בבעלותו ללא משכנתא , הוא אב לשלושה ילדים , יש לו בבנק תיק ני"ע ע"ס 400,000 ₪ שמושקע כולו על מדדי מניות בחו"ל ועוד חיסכון פרט שפתח בחברת ביטוח על סך 180,000 ₪ במסלול מחכה מדד s&p .

דוד גר בשכירות , הוא אב לשלושה ילדים ומתכנן לרכוש דירה בשנה הקרובה , יש לו בבנק תיק ני"ע במסלול מניות ע"ס 500,000 ₪ אותו חסך בעמל רב לצורך הון עצמי לרכישת דירה , כמו כן יש לו חיסכון פרט בחברת ביטוח ע"ס 200,000 ₪ במסלול מניות עולמי.

וכאן בדיוק נכנס נושא ניתוח הוליסטי ותחקור החוסך לצורך הבנת צרכיו!!

לגבי משה אני מבין שמלבד החסכונות הפנסיונים יש לו עוד סך של 580,000 ₪ שמושקעים  ברכיב מנייתי בעל תנודתיות גבוהה ולמעשה כל כספיו נמצאים במסלול מנייתי מלבד קופ"ג להשקעה שנמצאת במסלול כללי ( שגם הוא מורכב בחלקו מרכיב מנייתי) , מבלי להיכנס לפרטי ההמלצות והייעוץ  ניתן להבין כי  משה בניגוד לדוד כנראה לא יזדקק לכספים נזילים בזמן הקרוב ולכן ניתן להישאר במסלולי מניות אך נדרשת התאמה מבחינת הפיזור הגיאוגרפי והסקטוריאלי והמטבעי של חסכונותיו.

לגבי דוד ניתן להבין שלמרות גילו הצעיר הוא ככל הנראה יצטרך למשוך חלק ניכר מחסכונותיו לצורך רכישת דירה בקרוב ולכן המצב הקיים  שמעל 95% מכספיו נמצאים במסלול מנייתי אינו המצב הנכון והאידיאלי עבור דוד ועליו להסיט באופן מידי חלק ניכר מהכספים למסלול סולידי.

כפי שראינו 2 חוסכים בעלי אותם נתונים אבל לא בעלי אותם צרכים ולכן כאשר אנו רוצים לבצע ניתוח פנסיוני נכון עלינו לראות ולבחון את כלל הכספים והנכסים של הלקוח ולהתחשב בצרכיו ולא רק בגילו.

דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון  – קרן השתלמות הינה מכשיר חיסכון שנזיל אחרי 6 שנים והקרן פנסיה אינה נזילה עד לגיל הפרישה , ולכן אם בפנסיה בחרנו במסלול בעל רכיב תנודתיות גבוה ( דהיינו – מניתי) הרי שאת קרן ההשתלמות ננסה לשים ברכיב תנודתי פחות.

לסיכום

כל חוסך הוא עולם בפני עצמו , גיל החוסך אינו הפרמטר הבלעדי שיש לקחת בחשבון כאשר מחליטים על בחירת מסלול השקעות , עלינו לקחת בראש ובראשונה את צרכיו הפיננסיים והתזרימים של הלקוח תוך ראיית כלל הכספים והנכסים שבבעלותו.

כותב המאמר הינו בעל רישיון יועץ השקעות ובעל רישיון סוכן ביטוח פנסיוני , ואין באמור לעיל משום המלצה כלשהי ואיש הישר בעיניו יעשה!!

נכתב ע״י
רמי בוסקילה

רמי בוסקילה

רמי הוא בעל תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן, בעל רישיון יועץ השקעות ורישיון סוכן ביטוח פנסיוני, בעברו שימש כמנהל סניפי בנק וכמנהל מגזר פעילי שוק ההון וגופים מוסדיים בבנק אגוד.

מאמרים קשורים

קרן השתלמות
פיננסים והשקעות

הפקדה לקרן השתלמות היא מהלך חכם

הנה הסיבה שהפקדה לקרן השתלמות היא מהלך חכם: הפקדה לקרן השתלמות מציעה הטבות מס,הפחתת חבות המס הכוללת שלך והגדלת החיסכון שלך. מהם היתרונות בהפקדה לקרן השתלמות: 1. דמי ניהול נמוכים יחסית2. הטבת

קרא עוד »
פיננסים והשקעות

ניתוח תיק בראייה הוליסטית

לא אחת אני מקבל שיחת טלפון ממכרים עם בקשה להמלצות מסוגים מסוימים , כגון : "תגיד ,כדאי לי לשים את הפנסיה וקרן השתלמות במדד ה – s&p "?  או "

קרא עוד »

תפריט נגישות

Call Now Button
× צור איתנו קשר